ničím nezkalené koupání

ČLÁNKY

 

RADOSTNÉ A NIČÍM NEZKALENÉ KOUPÁNÍ.

 

V dnešní době stále více vstupuje do popředí člověka správné využití volného času a tím vlastně i regenerace fyzických i duševních sil. Je řada činností jak toho dosáhnout. V letním období je to bezesporu pobyt u vody, plavání a relaxace na sluníčku.

 Nabízí se zde řešení, které moderní člověk uvítá. Mít vlastní bazén. Každou volnou chvíli, tedy denně, se můžete koupat. Zvláště příjemné je koupání za teplých letních večerů v osvětleném bazénu. Čistota a hygiena vody záleží jen na nás a tudíž můžeme mít vodu neustále křišťálově čistou.

      Aby se čirá a hygienicky nezávadná voda v našem bazénu udržela po celou koupací sezónu, musíme dodržet základní pravidla údržby vody. V prvé řadě je nutné si uvědomit, že hned při napuštění vody, pokud ji nijak chemicky neošetříme, je voda kontaminována všudypřítomný-mi zárodky řas, bakterií a dalších mikroorganismů, kterých jsou stovky druhů. A právě zde začíná bludný kruh, který si jistě již řada majitelů bazénů sama na sobě vyzkoušela.

      Napuštěná voda, krásně čistá, avšak velmi studená, zatím nikoho do bazénu nezláká. Následuje denní měření teploty a těšení se na den, kdy konečně vklouznu do vyhřátého bazénu. Jaké je však asi po týdnu zklamání, když voda dosáhla kýžené teploty, ale opět přestala lákat ke koupání. Stala se z ní totiž zelená, pěnící a páchnoucí stoka, jako výsledek mohutného rozmnožení všech těch bakterií, řas a živočichů. Jistě tento výsledek mnohé od dalšího používání bazénu odradil.

 

     V dnešní době je situace zcela jiná. Existuje totiž celá řada moderních, vysoce účinných a lidskému zdraví zcela neškodných, prostředků pro úpravu a udržení jiskřivě čisté a nezávadné vody, a to i při vyšších teplotách. Mezi tyto prostředky patří:

     Chlorová řada, která je vhodná zvláště pro venkovní bazény.

     Kyslíková řada, která se doporučuje pro vnitřní bazény, nebo pro alergiky.

     Bromová řada, která se s úspěchem používá u vířivek.

Další možností je ozónování vody, nebo poslední novinkou je mořská sůl do vody se současnou elektrolytickou úpravou vody.

Pro všechny tyto vyjmenované druhy chemických prostředků jsou pak ještě některé společné druhy, které se musí používat současně s nimi. A mezi ně patří:

Prostředky na hubení a prevenci vzniku řas, tzv. algicidy, prostředky pro úpravu pH vody (doporučená hodnota je 7,2 až 7,6), vločkovače pro odstraňování nejjemnějších zákalů a čističe nečistot na stěnách bazénů, přechod vzduch – voda.

Samozřejmostí musí být také odstraňování hrubých nečistot z bazénu, jako je listí, hmyz a květy. Dále musí být propírán filtr (v intervalu 7-10 dnů) a hlavně včas a pravidelně doplňovány do vody chemické prostředky, které sluníčkem a používáním bazénu vyprchávají. Velkým pomocníkem nám při tom může být tester na měření hodnot pH, Cl, O2, Br.

 

    Po přečtení těchto řádků se může zdát údržba bazénu příliš složitá, ale opak je pravdou. Každý z chemických prostředků má na etiketě podrobný návod k použití, ošetřování bazénové vody tedy v krátké době zvládne každý. Další možností je využití odborného servisu nejbližší bazénové firmy.

    Mít vlastní bazén je dobrá investice, protože prospívá celé rodině. Věřte, že radost, zdraví a duševní pohoda nejde odkládat.

 

 

                                                                                               Ing. Rudolf LISICKÝ

 

 

 

 

 

 

CHLOR JE JISTOTA 

V přírodě se chlor nachází v mnoha formách sloučenin. Nás bude zajímat jeho aktivní forma, která se využívá pro desinfekci. 

Jak nám tedy bude chlór pomáhat? 

Pokud ponecháte v letním období v bazénu, nádrži, či jakékoliv nádobě neošetřenou vodu, za velmi krátkou dobu se stane ideálním prostředím pro původce nemocí, škodlivých bakterií a živočichů. Rovněž v krátké době proroste voda různými druhy řas a stane se zapáchající odpudivou stokou.

Aby k tomuto stavu nedošlo, pomůže nám chlór. Spolehlivě ničí nebezpečné mikroorganizmy a zabraňuje rozmnožování a rychlému růstu řas. 

Má chlorování vody nějaké nevýhody? 

Do vody v bazénu se dostávají zásluhou člověka nežádoucí organické látky, jako pot, moč, zbytky kůže, krém na opalování atp.

Při zvýšené přítomnosti těchto organických látek ve vodě mohou vzniknout nežádoucí produkty - organické sloučeniny chlóru.

 Tyto sloučeniny jsou:

a) Trichlormetan (chloroform) - lehká, velmi prchavá sloučenina. Je tím více uvolňována, čím více nečistot je ve vodě. Shromažďuje se nad hladinou vody, kde může být vdechována. Způsobuje nepříjemný zápach po chlóru, neohrožuje však zdraví člověka.

b) Chloraminy - vznikají slučováním chlóru a dusíkatých látek, označují se také někdy jako vázaný chlór. Dusíkaté látky jsou součástí již zmiňovaných organických látek.

Chloraminy způsobují podráždění sliznic (červené oči) a způsobují typický "chlorový zápach" v bazénu a jeho okolí. ( Jistě všichni znáte z bazénů městských lázní). 

Jak snížit obsah nepříjemných sloučenin na minimum. 

- Před použitím bazénu vyhledat toaletu.

- Důkladně se před vstupem do bazénu umýt, pokud možno mýdlem.

- Nemazat se před vstupem do bazénu opalovacími krémy a oleji.

- Provádět pravidelné ošetřování vody v bazénu.

- Zbytečně nezvyšovat dávkování chlóru, ale udržovat hodnotu chlóru na 0,5 mg/l. Toto pravidelně kontrolovat testerem. (Pro snížení dávkování chlóru je výhodné používat stabilizátor chlóru). 

Může být koupání v bazénu nezávadné? 

Samozřejmě může. Je však nutná správná aplikace desinfekčních prostředků na bázi chlóru, které byly vyvinuty různými firmami pro tento účel. Nebezpečí hrozí tehdy, když se někdo snaží nahradit tyto prostředky různými náhražkami. (např. modrá skalice) 

Poznámka:  

Chlorové desinfekční prostředky je možné nahradit prostředky na bázi aktivního kyslíku. Tyto však nelze kombinovat v žádném případě s chlórovými přípravky. Nevýhodou je vyšší cena. Používají se zejména při alergiích na chlorové přípravky.

V žádném případě nepoužívejte chlorové přípravky, které obsahují také vápník, neboť tím zatížíte svůj bazén o růst vodního kamene.

V současné době se začínají objevovat na trhu nové typy chemických prostředků, které obsahují v jedné tabletě vše potřebné pro údržbu bazénu ( chlor, algicid, flock, stabilizátor chloru).

Pokud se z jakékoliv příčiny nemůžete sami pravidelně věnovat ošetřování vody v bazénu, raději tím pověřte odbornou firmu.

 

Závěrem vyjádření nejznámějšího světového toxikologa Dr. Wolfganga Dakanta: " Riziko jedné hodiny koupání v bazénu, vzhledem k rakovinotvornému faktoru, je 10 000 krát menší, než vykouření jedné cigarety s filtrem". 

 

Chcete-li mít v bazénu nezávadnou vodu, používejte tester a chlórovou desinfekci!

 

 ( Z něměckého originálu     Ing. Rudolf Lisický ) 

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.